De jongeren in de gemeente hebben het nakijken!

Discotheek Seasons definitief dicht” – Schoonhoven

In Het Kontakt heeft Pro Krimpenerwaard het hierna weergegeven bericht gelezen.

 SCHOONHOVEN • Ook nu straks de discotheken weer opengaan blijven de deuren van ‘Seasons’ gesloten. De huidige uitbaters hebben het gebouw verkocht. Op de locatie aan de Opweg komen op termijn appartementen.

Als een bom sloeg het bericht van sluiting afgelopen week in. “Het is superjammer dat we moeten stoppen, zeker voor de jeugd”, vertelt Yvonne Boerboom (50). “Om grote schulden door corona te voorkomen hebben we besloten om het pand te verkopen.”

Samen met haar man Alex en twee kinderen legden ze afgelopen jaren hun ziel en zaligheid in de Schoonhovense dansclub. “We hebben keihard gewerkt, maar ontzettend veel lol beleefd. Geweldig om elke avond met de jeugd een feestje te bouwen.”

Optredens
In 2016 werden Yvonne en Alex eigenaar van het pand en zetten ze de zaak voort onder de naam ‘Seasons 2.0’. Boerboom: “Er dreigde een verdere verschraling van uitgaansgelegenheden voor de jeugd. Op aangeven van mijn zoon hebben we de stap genomen om het te kopen. Gestart zonder horeca-ervaring, dus het was echt een sprong in het diepe.”

Door hun enthousiasme en doorzettingsvermogen runden ze het bedrijf tot het laatst toe succesvol. Niet in de laatste plaats doordat er regelmatig bekende artiesten, rappers en dj’s optraden.

Creatief
Anderhalf jaar geleden kwam de onvermijdelijke sluiting door corona. Het kwam Yvonne in eerste instantie onwerkelijk over. “De ene zaterdag was het volop feest met meer dan driehonderd bezoekers, een week later waren we dicht. De eerste week genoten we van het mooie weer en waren er redelijk gelaten onder.”

Boerboom benadrukt dat ze zeker begrip had voor de situatie. “Ik heb in mijn nabije omgeving gezien hoe ziek je ervan kunt worden.”

Al vrij snel voelde ze aan dat deze situatie lang zou gaan duren. “Het maakt je wel creatief, zoals de online bingo die we hebben georganiseerd. Een ongekend succes.”

Appartementen
Uiteindelijk werd vorig jaar november de knoop doorgehakt om te stoppen. Het pand is onlangs verkocht aan een bouwbedrijf. Op termijn zal de disco tegen de vlakte gaan om ruimte te maken voor appartementen.

Yvonne geeft aan dat deze ontwikkeling niet ongunstig is in de bestemmingsplannen van de gemeente Krimpenerwaard. Seasons grenst aan de Spoorstraat, waar de komende jaren volop gebouwd wordt. Een disco met mogelijk overlast door jongeren past niet in het gewenste plaatje.

Dansen met Jansen
De laatste stuiptrekking waarop de eigenaren met genoegen terugdenken, is de korte (her)opening van een paar maanden geleden. Het bekende ‘Dansen met Jansen’ zorgde ervoor dat Seasons weer even als vanouds volstroomde. Toch bracht dat geen verandering in het genomen besluit.

“Nee, het is niet meer terug te draaien. Vorige week zaterdag hebben we het bericht verteld aan het personeel, daarna op social media gezet. Het is ongelooflijk hoeveel reacties we hebben gehad. Zoveel lieve berichtjes, fantastisch.”

De komende weken wordt het pand leeggeruimd voor de oplevering. Daarmee komt een definitief einde aan een generatielange uitgaansgelegenheid aan de Opweg.

Dirk Molenaar – journalist

Pro Krimpenerwaard vindt dit een aderlating voor de jeugd. Ook de jeugdsociëteit De Bastille aan de Spoorstraat in Schoonhoven moet voor de bouw van woningen/appartementen wijken. Wij hebben hierover bij herhaling vragen gesteld, maar er is nog steeds geen alternatief.

Het Cultuur Station toneel en musical les voor kinderen moeten ook worden verplaatst vanwege de herinrichting van de Spoorstraat/Schoonhoven. Ze zitten nu in het oude busstation en ze vragen aandacht van de gemeente voor een andere locatie.

Uitgaan is voor veel jongeren een belangrijk onderdeel van hun leven. Jongeren gaan uit en
hun ouders maken zich soms zorgen over hun veiligheid. Die ongerustheid zal alleen maar toenemen als ze buiten de gemeente hun vertier zoeken.

Waarom is er NIETS te doen voor kinderen in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Terwijl Pro Krimpenerwaard denkt dat juist voor die groep een discotheek een enorme uitlaatklep kan zijn en waar je je verschrikkelijk op kunt verheugen als de week bijna om is, je huiswerk gemaakt en je na je bijbaantje met vrienden naar toe gaat ’s avonds.

Pro Krimpenerwaard probeert ook te zoeken naar een oplossing. Misschien is het mogelijk een jongerenlocatie te maken in de oude Dika op het veer? Daar kan dan de soos, een disco en het Cultuur Station bij elkaar gezet worden. De nieuwe naam “Party XL”. Er is op die locatie voldoende parkeerruimte. Geen last van de herrie van jongeren. En overzichtelijk qua handhaving. Zomaar een gedachte. Ook denken wij aan Het Bastion. Ook daar zouden ontwikkelingen zijn. Welke, dat weten wij niet precies. Wij worden door het college niet geïnformeerd.

Ook Amicitia in Lekkerkerk dreigt te verdwijnen. Ook hierover hebben wij vele vragen gesteld. De VGBK wethouder stelt voor om uit te wijken naar een andere kern, waar misschien wel een passende voorziening is. De gemeente voelt geen zorgplicht voor deze doelgroep.

Wij roepen het college op om te zorgen voor een dorpshuis in iedere kern en te zorgen voor een voorziening voor de jeugd.

Pro Krimpenerwaard heeft de volgende vragen gesteld:

 1. Wat zijn de huidige uitgaansmogelijkheden met de mogelijkheid om wekelijks te kunnen dansen in onze gemeente, graag per kern?
 2. Welke ontwikkelingen zijn hier de komende jaren te verwachten?
 3. Is het college het met Pro Krimpenerwaard eens dat er voor de jeugd in Schoonhoven weinig tot niets meer te doen is?
 4. Zo nee, dan graag een toelichting.
 5. Zo ja, is hier ook een taak voor de gemeente weggelegd?
 6. Is hierover gesproken met jeugdwerkers c.q. de jongerenraad?
 7. Zo ja, wat is dan het standpunt?
 8. Hoe is de toekomstige situatie in de andere kernen? Bekend is bijvoorbeeld dat Amicitia in Lekkerkerk een andere functie krijgt, ondanks het feit dat sprake zou zijn van een gemeentelijk monument.
 9. Wordt het niet tijd om in overleg met de jeugd tot een uitgaansplan te komen?
 10. Is het college het met Pro Krimpenerwaard eens dat dit ook het veilig uitgaan kan bevorderen?
 11. Wat vindt uw college van onze ideeën?
 12. Welk doel streeft het College na?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.