Jeugdzorg en zorgfraude

Gemeenten hebben grote tekorten op de jeugdzorg, maar zoals uit onderzoek van onder meer Follow the Money blijkt, boeken veel aanbieders van jeugdzorg hoge winsten. Die zorgaanbieders sluizen “overgebleven” zorggelden weg naar onbekende bestemmingen.

Pro Krimpenerwaard heeft op 16 maart 2021 over de zorgfraude aan uw college raadsvragen gesteld (sv. 21-035). Bijgesloten de vragen en antwoorden.

SV21-035 antw PK, Jeugdzorg

Op een van de vragen heeft uw college geantwoord dat er op dit moment bij de regionaal toezichthouder diverse signalen in onderzoek zijn; hier zitten ook casussen vanuit Krimpenerwaard tussen.

Op een andere vraag heeft uw college geantwoord dat wettelijk gezien de zorgaanbieders maximaal vijf jaar de tijd hebben om hun declaraties in te dienen bij de gemeenten. In de inkoopafspraken is een declaratietermijn van 1 maand afgesproken (zorg geleverd in de maand januari, uiterlijk declareren 28 februari). Sommige aanbieders zijn echter (door omstandigheden) achter met de declaraties en hebben dit ook besproken met de RDS. Naar verwachting zijn voor 2020 nog niet alle declaraties binnen. Deze kunnen nog t/m 2025 worden ingediend.

Vragen:

  1. Graag verneemt Pro Krimpenerwaard de stand van zaken betreffende de onderzoeken naar zorgfraude binnen de gemeente.
  2. Ook willen wij weten of alle declaraties voor 2020 zijn ontvangen.
  3. Zo niet, om welk bedragen gaat het dan?
  4. Kunnen wij geïnformeerd worden over de achterliggende oorzaken dat niet binnen de afgesproken periode wordt gedeclareerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.