Geen onderzoek Rijksrecherche naar mogelijke miljoenenfraude Krimpenerwaard

gemeentehuis in Lekkerkerk
Volgens TV West gaat de Rijksrecherche voorlopig geen onderzoek doen naar mogelijke corruptie en andere misstanden binnen de gemeente Krimpenerwaard. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten. ‘Er is door de gemeente alleen een advies gevraagd’, zo legt een woordvoerder van het OM uit.De gemeente Krimpenerwaard liet vorige maand weten naar de Rijksrecherche te stappen omdat in een anonieme brief werd gesteld dat er door ambtenaren voor tientallen miljoenen euro’s zou zijn gefraudeerd. Ambtenaren zouden in de gemeente Vlist, een van de voorlopers van de Krimpenerwaard, grote bouwprojecten hebben toegespeeld aan projectbureaus waar ze zelf ook in dienst waren. Ook zouden ze ervoor hebben gezorgd dat de bedragen die gemeente voor deze projecten betaalde zo hoog mogelijk waren.Voor de gemeente reden om naar de Rijksrecherche te stappen om te vragen of deze de beschuldigingen zou willen onderzoeken. Zo liet de gemeente weten, nadat de anonieme brief met beschuldigingen aan alle leden van de gemeenteraad was verstuurd.Alleen een advies gevraagd

Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag, verantwoordelijk voor het onderzoek van de Rijksrecherche in deze zaak, is er echter van een onderzoek geen sprake. ‘De gemeente Krimpenerwaard heeft alleen een advies gevraagd. Er is helemaal geen onderzoek’, zo vertelt een woordvoerder van het OM, die aangeeft niet inhoudelijk op het gegeven advies in te kunnen gaan.

Ondanks dat in de anonieme brief aan de gemeente, die in handen is van Omroep West, gedetailleerd op de fraude wordt ingegaan heeft het OM geen mogelijkheden om het onderzoek op te starten. ‘Er is op dit moment ook geen aangifte of concrete informatie voor een onderzoek’, zo legt de woordvoerder verder uit.

‘College besloten een melding te doen’

De gemeente Krimpenerwaard wil niet zeggen of er vanuit de gemeente een advies is gevraagd of dat de Rijksrecherche ook is verzocht onderzoek te doen naar de beschuldigingen. ‘Na ontvangst van de anonieme e-mail over vermeende misstanden ontstaan in de periode voor 2015 heeft het college besloten een melding te doen bij de Rijksrecherche’, zo laat een woordvoerder weten.

‘In het belang van het onderzoek worden over de reikwijdte van het onderzoek, te verrichten handelingen door zowel college als Rijksrecherche en doorlooptijd van het onderzoek in de tussentijd geen uitlatingen gedaan of vragen beantwoord’, vervolgt de woordvoerder van de gemeente Krimpenerwaard.

Gemeenteraad wordt geïnformeerd

Wel laat de gemeente weten dat de kwestie komende maand door het gemeentebestuur besproken zal worden. ‘Het college bespreekt in de eerste collegevergaderingen na de zomerperiode, waarin het college weer grotendeels aanwezig is begin september, de stand van zaken en het vervolg. Later deze maand zal de gemeenteraad over het onderzoek en het proces worden geïnformeerd.’

Pro Krimpenerwaard heeft van de burgemeester vernomen dat de door ons gestelde vragen over deze zaak pas volgende week worden beantwoord. Ook zal de raad via een Raadsinformatiebrief door het college worden geïnformeerd. De burgemeester heeft ook toegezegd dat wordt onderzocht  of het onderzoek intern kan worden uitgevoerd door bijvoorbeeld bouwprojecten tegen het licht te houden. Pro Krimpenerwaard vindt het ongewenst dat de gestelde vragen niet binnen de termijn worden beantwoord. De burgemeester had hierop ook geen passend antwoord. Pro Krimpenerwaard wacht het RIB af en afhankelijk daarvan zullen wij  deze kwestie in de raad op de agenda zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.