Tweetal verdacht van handel in zwanen

In het Algemeen Dagblad lazen wij wij het hierna weergegeven artikel “Tweetal verdacht van handel in zwanen” van SERENA HOFMAN.

“Twee mannen (54 en 56 jaar) uit Nieuwerbrug zijn vrijdag aangehouden op verdenking van het rapen van zwaneneieren en het vangen van jonge knobbelzwanen in het Groene Hart. Agenten vonden verschillende dieren in een schuur.

Naar aanleiding van diverse meldingen via Meld Misdaad Anoniem werd een politieonderzoek begonnen naar de handel en wandel van de mannen. Ze zouden eieren verkopen aan onder andere een handelaar in België. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) waren bij het onderzoek betrokken.

De mannen zijn gevolgd en geobserveerd. Ze bleken inderdaad zwanen te vangen in de polder. Vrijdag werden daarom de woningen en de schuren van de verdachten doorzocht. Hier werden knobbelzwanen gevonden. De omstandigheden waarin de dieren verkeerden, waren slecht.

Verhoor

De verdachten zijn aangehouden voor verhoor en de zwanen zijn in beslag genomen. In Nederland is het niet toegestaan beschermde dieren uit de natuur te halen en dan te verhandelen.

De mannen willen niet reageren op hun aanhouding, laat een van hen via een familielid weten”.

Pro Krimpenerwaard moet helaas vaststellen dat de bedreiging van zwanen na jaren van actie door Pro Krimpenerwaard, met Saskia van Rooy, tegen zwanenmishandeling nog steeds actueel is. Het lijkt er op dat de politie deze zaak nu wel serieus neemt. Het zijn nog steeds dezelfde personen van toen die nog steeds niet willen begrijpen dat deze dieren beschermd zijn. Dat het dierenwelzijn boven eigen gewin gaat. Wij hopen dat deze personen nu eindelijk stevig worden aangepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.