Plan Veerstoep Bergambacht uitgesteld

Het college laat de raad weten dat het niet goed gaat met het project Veerstoep in Bergambacht.

Aanvankelijk was dit project financieel veel te laag begroot. De opknapbeurt zou aanvankelijk 2,4 miljoen kosten. Al snel bleek dat, door diverse oorzaken, dat bedrag te laag was. Er moest 1 miljoen bijgeraamd worden. Nu hebben we van het college begrepen dat ook dit bedrag niet toereikend is en bovendien niet uitvoerbaar. Inmiddels heeft de gemeenteraad tot tweemaal toe op grond van onjuiste informatie van het college een besluit genomen.

Met de aannemer is gezocht naar oplossingen om de Veerstoep te kunnen uitvoeren binnen het budget. Gekozen is om de Veerstoep maximaal op te schuiven in oostelijke richting dus ‘uit het gat’. De Veerstoep kan in z’n geheel ongeveer 6 meter opschuiven, waarbij het ontwerp overeind blijft. De aannemer is momenteel bezig om de opgeschoven variant helemaal door te rekenen op paallengtes en constructie. Samen met de aannemer wordt gezocht naar alle manieren om de Veerstoep, zonder te tornen aan de zichtbare delen van het ontwerp, uit te voeren binnen het beschikbaar gestelde budget. Er is veel tijd verloren gegaan aan het uitwerken van varianten. In
oktober 2021 heeft de aannemer de financiële consequenties volledig inzichtelijk. Dan kan het college de raad hierover nader berichten.

De verwachting is momenteel dat de planning circa minimaal 1 jaar uitloopt. Dit heeft volgens het college te maken met de engineeringstermijn die fors uitloopt door de onvoorziene omstandigheden. Maar ook met de extreme lange levertijden. De engineering zou oorspronkelijk in juli afgerond zijn.
Het nieuwe streven is om de Veerstoep op te leveren vóór ingebruikname van de overnachtingshaven.

Pro Krimpenerwaard stelt op grond van de informatie vast dat het college broddelwerk heeft geleverd. De raad is bij herhaling foutief geïnformeerd. Wij hebben er geen vertrouwen in dat dit project binnen de beschikbare middelen kan worden uitgevoerd en ook niet binnen de vastgestelde termijn. Het is wel opvallend dat inmiddels veel projecten in de gemeente aanzienlijk duurder uitpakken. Wat betekent dat voor de financieel zorgelijke begroting vraagt Pro Krimpenerwaard zich af. Wie gaat die rekeningen betalen? Het wordt de hoogste tijd voor het aanstellen van vakwethouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.