“Corruptie” – onderzoek Rijksrecherche

De gemeenteraad heeft een anonieme klacht ontvangen over ernstige misstanden oftewel ernstige fraude van ambtenaren, interim ambtenaren, aannemer en enkele adviesbureaus. Volgens de klacht zijn nog voor de herindeling van de gemeente Krimpenerwaard op standplaats Stolwijk (red. gemeente Vlist) enkele adviesbureaus ingeschakeld om nog vóór de herindeling van 1 januari 2015  projecten op de markt te zetten. Uit de berichtgeving destijds ging het om dermate veel projecten met een waarde van over de 20 miljoen euro. Zoals het adviesbureau destijds aangaf. In het bericht worden ambtenaren bij naam genoemd en ook ambtenaren van de gemeente Krimpenerwaard zouden hiervan op de hoogte zijn.
Een van de huidige ambtenaren zou hebben aangegeven dat hij geen actie wil ondernemen omdat de toenmalige verantwoordelijke burgemeester niet meer in functie is. Het kwam meer over als, dit moet in de doofpot blijven! Pro Krimpenerwaard vindt het op dit moment onkies om alle informatie publiek te maken, omdat het onderzoek nu eindelijk plaats vindt. In de klacht wordt de “corrupte werkwijze” toegelicht.

De anonieme klacht vervolgt” Wij hebben klachten ingediend over … bv over onregelmatigheden en oneerlijke praktijken met aanbestedingen, maar er is door de gemeente Krimpenerwaard geen actie ondernomen. Om reden van dit ongenoegen en deze doofpotcultuur wordt dit nu naar de raadsleden van Krimpenerwaard verzonden.
Wij verwachten dat gemeente Krimpenerwaard iets gaat doen tegen deze corruptie en onrecht!”

Het college heeft op de eerde onderbouwde klacht niet gereageerd. Pas nadat de raad de anonieme klacht heeft ontvangen komt het college in beweging.
Het College verzoekt Rijksrecherche onderzoek te doen na de anonieme klachtenmail

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Krimpenerwaard heeft besloten om officieel melding te doen bij de Rijksrecherche nadat zij een anonieme klachtenbrief per mail heeft ontvangen over mogelijke misstanden, ontstaan in de periode voor 2015.

Uit het oogpunt van zorgvuldigheid vindt het college het belangrijk dat er zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de feiten. In de anonieme melding was sprake van dermate ernstige beschuldigingen dat na overleg met de officier van justitie tot inschakeling van de Rijksrecherche is besloten. Zij kunnen onderzoeken of er in het verleden sprake is geweest van strafbare feiten.

Pro Krimpenerwaard is geschokt door deze wel erg late reactie van het college. Pro Krimpenerwaard zal het onderzoek afwachten, maar we stellen wel het volgende vast. Als de Rijksrecherche wordt ingeschakeld zijn er ook serieuze aanwijzingen dat er misstanden zijn. Beschuldigingen aan bestuurders of ambtenaren komen redelijk vaak voor, maar dan wordt niet direct de Rijksrecherche ingeschakeld. Pro Krimpenerwaard vindt dat ook het college verantwoording moet afleggen over deze wel erg late reactie.

Pro Krimpenerwaard zal over deze zaak vragen aan het college stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.