Gemeentebestuur boycot publicaties van Pro Krimpenerwaard over debacle nieuw gemeentehuis

Gemeentebestuur boycot publicaties van Pro Krimpenerwaard over debacle nieuw gemeentehuis.

In de werkgroep bestuurlijke vernieuwing is afgesproken te starten met een nieuwe rubriek in Het Kontakt “De stelling van een politieke partij”. Daarop kunnen de andere partijen reageren. Een ‘ons kent ons’ rubriekje. In de vergadering van het presidium van maart 2024 heeft Ad Struijs namens Pro Krimpenerwaard voorgesteld om de 11 kernen (wisselend) maandelijks een stelling aan de politieke partijen voor te leggen. Dat is veel interessanter. Dat is door de andere partijen voorlopig afgewezen. Er komt na enige tijd een evaluatie. We gaan dus nog even door met deze schijnvertoning; door u betaald.

Inmiddels zijn er al enkele stellingen achter de rug en het zou nu de beurt aan Pro Krimpenerwaard.

Onze stelling is: De bouw van het nieuwe gemeentehuis is onverantwoord”.

Toelichting: De bouwkosten zijn aanvankelijk geraamd op € 27.3 miljoen en daarna aangepast naar € 32.5 miljoen. Het College geeft nu toe dat de bouwkosten ruim 3 miljoen hoger uitvallen en die zullen verder stijgen.

Raadslid Bert Vriezen heeft bij herhaling, ondanks tegenwerking, onderbouwd aangetoond en gewaarschuwd dat het gemeentehuis niet voor dat bedrag gebouwd kan worden, gezien de forse prijsstijging van materialen, loonkosten en rente. Het college heeft toen de bouw van het gemeentehuis op papier kostendekkend gemaakt om binnen de huidige huisvestingskosten te blijven. Wethouder van der Hek heeft bij de bespreking in de raadzaal altijd volgehouden dat “er geen cent bijkomt” maar heeft daar nu, achteraf en bij oplopende kosten, geen actieve herinnering meer aan. De meerjarenbegroting 2025 is bovendien niet sluitend.

Vinden andere partijen ook dat de eerder gepresenteerde cijfers door het College niet klopten?

Tot onze verbazing en ergernis wordt onze stelling op oneigenlijke gronden door de fractievoorzitters, de burgemeester en de griffie geweigerd. Dus geen publicatie in het Kontakt. Deze vorm van censuur is verwerpelijk en onacceptabel. Volgens afspraak hadden partijen op onze stelling in Het Kontakt kunnen reageren. Pro Krimpenerwaard heeft daarom het besluit moeten nemen om niet meer te reageren op stellingen van de andere partijen. Wij hebben dat de griffie ook schriftelijk en onderbouwd meegedeeld. Zelfs die reactie wordt de lezer van Het Kontakt onthouden. Daarvoor in de plaats schrijft de griffier dat Pro Krimpenerwaard niet op de stelling heeft gereageerd. Een onjuiste weergave van feiten en een beschadiging van de partij.

Opnieuw een bewijs dat Pro Krimpenerwaard wordt tegengewerkt en een ernstig signaal van een verziekte bestuurscultuur. Waar is men bang voor? Onze inbreng is beschaafd en voorzien van voldoende onderbouwing. Wij kunnen niet anders dan af en toe een afwijkend standpunt innemen. Is dat erg? Lijkt ons niet en het mag aanzetten tot discussie, juist om van gedachten te wisselen en samen te komen tot de beste besluitvorming.

Ook wordt vergeten dat wij het openbaar bestuur zijn i.p.v. het bevorderen van de achterkamertjescultuur. Het bestuur is druk met zichzelf om in beslotenheid te vergaderen met als argument “dat praat wat makkelijker”. De lijst van “geheime stukken” kent inmiddels een grote omvang.

Een vervolg van de verziekte bestuurscultuur is ook het opstappen van de griffier, zonder uitzicht op een andere baan, en de eerste waarnemend griffier. Afspraken om eerst de verziekte bestuurscultuur aan te pakken voordat de vacature griffier wordt ingevuld, zijn ter zijde geschoven. Pro Krimpenerwaard blijft, in het belang van de inwoners, zich actief inzetten om tot werkbare bestuurscultuur ter komen, waarbij de gemeenteraad weer het bepalende orgaan wordt.

Pro Krimpenerwaard vindt dat goed bestuur gediend is met een constructieve kritische oppositie en minder slaafse coalitiepartijen.  Reageren: info@prokrimpenerwaard.nl

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.