Mooimekkerland-olievervuiling Ouderkerk-De Waag

olie sijpelt in de Hollandse IJssel – Ouderkerk a/d IJssel – Bolderkade

Pro Krimpenerwaard wil de onderwerpen Mooimekkerland, milieudelict Ouderkerk a/d IJssel en De Waag met u bespreken.

De zaak melkgeitenbedrijf Mooimekkerland (Stolwijk) is afgelopen dinsdag bij de Raad van State besproken. Eerder heeft Pro Krimpenerwaard gemeld dat dit bedrijf een vergunning had om 812 geiten te houden. Hij had toen illegaal 2568 geiten. Dat bekent dat er zonder vergunning 1756 geiten werden gehouden in illegaal gebouwde stallen, terwijl door de provincie een geitenstop was ingevoerd.  Tijdens de zitting bleek dat hij zelfs 3160 geiten had. Tijdens de zitting werd de vraag gesteld waar al die geiten werden gehouden. Hij antwoordde in de legale stal. Maar die is geschikt voor slechts 812 geiten.  Hij kon natuurlijk niet toegeven dat die in de zonder vergunning gebouwde stal stonden.  Naast de 34 overtredingen ging hij, tijdens de hieraan voorafgaande rechtszaak, in overtreding door de illegale bouw van twee voedersilo’s buiten het bouwvlak. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente op kosten van de inwoners zich inzet voor dit bedenkelijke bedrijf en een zaak aanspant tegen de provincie, in plaats van handhavend op te treden. Wat moeten bedrijven/inwoners hiervan denken die zich wel aan de regels houden? Snapt u het nog? Netjes gezegd noemen wij dit “ondermaats bestuur”. De Raad van State doet binnen 3 weken uitspraak.

Het tweede punt is het milieudelict in Ouderkerk a/d IJssel. Avia heeft op de locatie Bolderkade in Ouderkerk a/d IJssel in het verleden in de zogenaamde zelling 2000 vaten olie gestort en daarnaast asbest en dergelijke. Deze situatie is vergelijkbaar met de toen zwaar verontreinigde Zellingwijk in Gouderak. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zijn het bevoegde gezag voor de Wet bodembescherming. De omgevingsdienst (ODMH) voert die taak en het toezicht uit. De Stichting Bodembeheer Nederland is belast met de uitvoering van de bodemsanering. Vanaf 2003 is men bezig de grond naast de dijk te saneren. De dijk zelf wordt niet aangepakt. Nog steeds sijpelt er olie in de Hollandse IJssel. In de raadsinformatiebrief d.d. 14 juli 2020 schrijft het college dat in het voorjaar 2020 met succes een bodemsanering is uitgevoerd en woningbouw mogelijk is. Echter, wederom blijkt dat de zoveelste sanering onvoldoende is en de wegsijpelende olie niet is gestopt. Pro Krimpenerwaard vindt dat, zolang dit milieudelict niet afdoende is aangepakt, woningbouw ongewenst en onverantwoord is. Pro Krimpenerwaard heeft het initiatief genomen om dit punt namens alle partijen op de agenda te plaatsen. Uiteindelijk is afgelopen dinsdag afgesproken dat de sanering, ook aan de kant van het dijklichaam, opnieuw, en nu wel serieus hopen wij, wordt opgepakt. Wethouder de Wit moet ons iedere drie manden informeren over de stand van zaken, gezien de ernst van de zaak. Ook hier vragen wij ons af waarom het college de inwoners en raad onjuist heeft geïnformeerd. Ook hier is de volksgezondheid voor het college van ondergeschikt belang.

Het laatste onderwerp betreft De Waag, een rijksmonument in Schoonhoven. Het college vindt het een goed idee dat Eethuis De Waag een uitbouwsel aan het rijksmonument mag plaatsen en ook de brug zwaar beschadigt (ook een rijksmonument). Ook in deze zaak is de raad en zijn de omwonenden niet correct geïnformeerd. Met de omwonenden is, in tegenstelling tot de uitspraak van het college,  hierover niet gesproken. De opvatting van de Historische Vereniging Schoonhoven wordt ter zijde geschoven en met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wordt geen overleg gepleegd. Het is volgens het college kruimelwerk en de Rijksdienst heeft het al druk genoeg. Het monument wordt door de plannen onherstelbaar beschadigd. Pro Krimpenerwaard heeft dit onderwerp op de agenda geplaatst van de commissievergadering. Bij de bespreking afgelopen dinsdag mochten te politieke partijen slechts vragen stellen aan de insprekers en dat was het. Wat heeft de wethouder te verbergen? Wethouder de Wit vind dat de inwoners die het niet eens zijn met de plannen bezwaar en beroep kunnen instellen binnen de termijn. Wethouder de Wit moet ook in deze zaak fouten van het college oplossen door noodgedwongen een vergunning af te geven als compensatie aan de uitbater van het Eethuis de Waag. Dat rijksmonumenten onherstelbaar worden beschadigd is voor het college bijzaak. Pro Krimpenerwaard zal dit onderwerp opnieuw op de agenda plaatsen en wij dienen een klacht in bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dit lijkt op de rijksmonument Overtuin Bisdom van Vliet in Haastrecht. Ook daar heeft het de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op verzoek van Pro Krimpenerwaard ingegrepen, omdat het college zijn verantwoordelijkheid niet nam.

1 reactie op “Mooimekkerland-olievervuiling Ouderkerk-De Waag

  1. Waardoor houdt dit gesjoemel niet op? Mooi bestuur voor de bühne maar intussen lak hebben aan milieuregels en democratische verworvenheden. Schaamteloos omgaan met gemeenschapsgeld deert ze zelfs niet! Opzet of is het toch incompetentie? Bestaat het grootste gedeelte van de raad uit meelopers? Dit beleid moet toch constant tot conflicten leiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.