Aanrijtijden ambulances

Pro Krimpenerwaard heeft schriftelijke vragen aan de burgemeester gesteld over de aanrijtijden van de ambulances. De aanleiding voor de vragen was een verkeersongeluk waarover wij eerder hebben bericht. Het duurde bijna 30 minuten voordat er een ambulance ter plaatse was. De aanrijtijd moet aan de wettelijke norm van 15 minuten voldoen. De vragen die Pro Krimpenerwaard heeft gesteld.

Pro Krimpenerwaard is van mening dat het gelukkig deze keer goed is afgelopen maar een volgende keer misschien niet. De aanrijtijd van de ambulances moet aan de wettelijke norm van 15 minuten voldoen.

Het lijkt ons gewenst dat deze vragen bij voorrang worden beantwoord.

Vragen:

  1. Is de burgemeester over dit ongeluk geïnformeerd?
  2. Klopt het bericht dat de ambulance na de melding pas een half uur daarna aanwezig was?
  3. In de wet staat dat een ambulance vanaf de melding binnen 15 minuten aanwezig moet zijn op de locatie van de melder. Wat is hierop de reactie van de burgemeester?
  4. Is het juist dat de ambulance uit Alphen a/d Rijn moest komen? Waarom is er geen ambulance uit de directere omgeving beschikbaar?
  5. Welke acties gaat de burgemeester ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen? Dit onderwerp is al eerder door politieke partijen aan de orde gesteld.

Antwoord burgemeester:

1. Nee, dit is niet gebruikelijk bij dit soort incidenten.

2. Volgens de informatie van de RAVHM lag de responstijd rond de 25 minuten.

3. In de wet staat dat de responstijd bij A1 ritten inderdaad voor 95% onder de 15 minuten moet liggen. De wettelijke norm geldt echter niet op incidentniveau, maar voor de gehele regio Hollands Midden gemiddeld over een periode van een jaar. De 95% is bedoeld om dit soort uitzonderlijke situaties te kunnen opvangen. De vraag om ambulances verloopt niet lineair, maar kan van moment tot moment verschillen.

4. De oorzaak van de lange responstijd was dat alle ambulances in Gouda en omstreken al ingezet waren. Er was door de meldkamer daarom al opdracht gegeven aan een ambulance uit Alphen om naar de standplaats in Gouda te gaan. Op de NB11 kreeg deze ambulance echter al de melding binnen en is deze direct met spoed doorgereden naar het incident.

5.Voornoemde incident was een zeer uitzonderlijke ongelukkige samenkomst van omstandigheden. Voor de meeste tijd kritische meldingen (m.n. de reanimaties) zijn er afspraken met de brandweer (First Responders) en er is een actieve groep burgerhulpverleners. In de praktijk zijn deze vrijwel altijd binnen 6 minuten ter plaatse bij een reanimatie. Bovendien is de meldkamer dusdanig ingericht (instructieprotocollen), dat een melder geïnstrueerd wordt om tot de ambulance arriveert, de juiste dingen te doen.

Pro  Krimpenerwaard vindt  de burgemeester, in deze als eerste verantwoordelijk, te weinig proactief is om dergelijke zorgelijke situaties te voorkomen. De burgemeester heeft er al eerder blijk van gegeven niet zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.